Voorbereiding
  Voor de ballonvaart raadplegen we de ICAO Aeronautical Map Het doorgaan van de ballonvaart is afhankelijk van de weersomstandigheden. Te veel wind, regen en kans op onweer dragen niet bij aan een veilige ballonvaart. Onze piloten beslissen ruim van tevoren of een vaart door kan gaan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van allerlei actuele weerkaarten, vooruitzichten en kunnen ze bellen met de meteorologen van het KNMI.
Wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn, dan wordt de vaart aangemeld bij de luchtverkeersleiding en kunt u vast uitkijken naar uw (eerste) ballonvaart. De exacte plaats van vertrek is afhankelijk van de windrichting en snelheid en eventuele beperkingen die ons door de luchtverkeersleiding kunnen worden opgelegd. Er moet aan het eind van de vaart natuurlijk wel een goede landingsmogelijkheid zijn.

De vaart zelf
  De ballonvaart zelf

Er wordt bij een van tevoren afgesproken horeca gelegenheid verzameld. Waar u onder het genot van een drankje kennis maakt met de balloon pilot en balloon groundcrew. Van daaruit wordt in een of meerdere grote 4wd auto's naar het opstijgveld gereden. De aanhanger wordt uitgepakt en de piloot zal samen met u de ballon opbouwen. De ventilator wordt gestart en de ballon wordt gevuld met koude lucht. Daarna gaan de branders aan en in een mum van tijd staat de ballon recht overeind. Moeilijk voor te stellen dat de ballon een half uur geleden nog in de aanhanger zat. U klimt vervolgens in de mand, de piloot doet de laatste checks, de ballon wordt nog meer verwarmd en bijna ongemerkt komt de ballon los van de grond.
Vervolgens is het ongeveer een uur lang genieten van het adembenemende uitzicht. Aan de horizon ziet u de zon langzaam wegzakken terwijl onder u de koeien rustig in een weide staan te grazen. De piloot zal u precies vertellen over welk klein dorp u zojuist gevaren bent.
Na ongeveer een uur gaat de piloot op zoek naar een geschikte plek voor de landing. De volgauto wordt ingelicht en de piloot zet de ballon voorzichtig aan de grond. Na de landing wordt alles weer netjes in de aanhanger gepakt.


Na de vaart
  De doop na het ballonvaren

Na de vaart wordt u gedoopt. Zo'n bijzondere ervaring mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Het verhaal van de eerste ballonvaart wordt u uiteraard door de piloot verteld. Daarna wordt u terug gebracht naar de horeca gelegenheid. Onder het genot van enkele drankjes en een heerlijk bittergarnituur wordt u een gesigneerd balloncertificaat uitgereikt.
Blijft u rustig nog even nagenieten voor u weer huiswaarts keert.


Ballooning Company   is the Air division of ..SEAL Expeditions  
Vorige
pijltje links
Volgende
pijltje rechts
Sluiten Verplaatsen